Skriva
Akademiskt skrivande
Det akademiska skrivandet är en viktig del av alla utbildningar på universitetsnivå eftersom skriven text är det vanligaste sättet att kommunicera vetenskap. Att skriva vetenskapligt kan till en början kännas som att lära sig ett nytt språk, och det är därför viktigt att du arbetar med ditt skrivande genom hela din utbildning, för att successivt bygga på din färdighet. Skrivande är en central del av lärandet och av den akademiska traditionen.
Det finns vissa generella krav på en akademisk text, till exempel att den ska innehålla korrekt referenshantering, men det kan också finnas specifika krav inom ett visst ämnesområde eller en viss disciplin som du behöver ta hänsyn till.
Nedan hittar du två resurser om skrivande och akademisk text.
Writing and sources, guide på engelska från Biologibiblioteket – libguides.lub.lu.se
Öppna nätbaserade kurser om skrivande från Lunds universitet – lub.lu.se
Boka skrivhandledning
Vill du ha hjälp med att komma igång med din skrivuppgift, hitta den akademiska stilen eller få tips på hur du skapar en sammanhängande text? Då kan du boka 45 minuters handledning med en språkpedagog på Studieverkstaden. Du kan få hjälp med alla typer av skrivuppgifter. Skriver ni i grupp går det bra att boka en tid tillsammans.
Syftet med skrivhandledningen är att du ska få verktyg med dig för att själv kunna arbeta med dina texter och på så vis bli en bättre skribent. Du kan inte få hjälp med korrekturläsning. Efter handledningstillfället behöver du ha tillräckligt med tid för att redigera din text. Boka därför gärna skrivhandledning tidigt i skrivprocessen.
Boka skrivhandledning hos Studieverkstaden
Studieverkstadens föreläsningar och workshoppar
Studieverkstaden erbjuder både föreläsningar och workshoppar i hur du kan förbättra ditt skrivande. Aktuellt program för terminen hittar du på Studieverkstadens webbsida.
Kontakt
Maria Källqvist
Språkpedagog
maria [dot] kallqvist [at] stu [dot] lu [dot] se
Engelska ordböcker
Flera olika ordböcker på svenska till engelska och engelska till svenska från Nationalecyklopedin.
Svenska ordböcker
Samlad ingång till Svenska akademiens ordböcker.