Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Läs- och skrivstöd

En man med hörlurar sitter vid en bärbar dator. Foto: Johan Bävman.

Anpassad kurslitteratur

Har du en läsnedsättning på grund av till exempel dyslexi, synskada eller adhd? Då kan du få hjälp på biblioteket med att låna din kurslitteratur som talböcker. Du kan också få förlängd lånetid på tryckta kursböcker (fyra veckor).

Talböcker produceras av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) och registreras i deras katalog Legimus. För att skapa ett konto i Legimus behöver du boka ett möte med någon av våra kontaktbibliotekarier för läs- och skrivstöd. Därefter kan du själv söka upp, använda och ladda ner talböcker.

Har du ett konto sedan tidigare, men från ett annat lärosäte eller gymnasieskolan, vill vi att du kontaktar oss så att vi kan flytta över ditt konto till Lunds universitet. På så sätt kan vi ge dig bästa möjliga service och bland annat beställa inläsningar av nya böcker.

Vem får låna talböcker? – legimus.se

Sök efter talböcker på legimus.se

Boka möte och få hjälp med läs- och skrivstöd

För att få hjälp med anpassad kurslitteratur och information om andra hjälpmedel som finns tillgängliga behöver du boka in ett möte med någon av våra kontaktbibliotekarier för läs- och skrivstöd.

  • Biologibiblioteket: Johnny Jönsson (johnny [dot] jonsson [at] science [dot] lu [dot] se (subject: Boka%20m%C3%B6te%20-%20L%C3%A4s-%20och%20skrivst%C3%B6d) (johnny[dot]jonsson[at]science[dot]lu[dot]se))
  • Fysik- och astronomibiblioteket: Fredrik Larsson (fredrik [dot] larsson [at] science [dot] lu [dot] se)
  • Geobiblioteket: Ulrika Björklund (ulrika [dot] bjorklund [at] science [dot] lu [dot] se (subject: Boka%20m%C3%B6te%20-%20L%C3%A4s-%20och%20skrivst%C3%B6d) (ulrika[dot]bjorklund[at]science[dot]lu[dot]se))
  • Kemicentrums bibliotek: Anna Lindén (anna [dot] linden [at] science [dot] lu [dot] se (anna[dot]linden[at]science[dot]lu[dot]se))

Ladda ner stödprogram

Det finns flera olika program (TorTalk, SpellRight, StavaRex) du kan ladda ner till din dator och använda som stöd när du ska läsa eller skriva. Programmen finns dessutom installerade på de flesta datorer på biblioteken.

Talsyntes- och rättstavningsprogram – libguides.lub.lu.se

Mer stöd

Kontakta universitetets avdelning för Pedagogiskt studentstöd för att få tillgång till allt stöd som universitetet kan erbjuda. Det kan till exempel handla om anteckningshjälp, mentorsstöd eller förlängd tentatid.

Pedagogiskt stöd för dig med funktionsnedsättning – lu.se

Du kan också kontakta Naturvetenskapliga fakultetens och LTH:s samordnare för pedagogiskt stöd, Johanna Estola och Philip Johansson.

Samordnare för Naturvetenskapliga fakulteten och LTH, förutom program M, K, F och N:
Johanna Estola (johanna [dot] estola [at] stu [dot] lu [dot] se

Samordnare för LTH:s program M, K, F och N:
Philip Johansson (philip [dot] johansson [at] stu [dot] lu [dot] se